Oslo, 15. okt 2024
Vi takker for anledningen til å komme med innspill, som retter seg mot bistandsbudsjettet inkludert kap.144 Norsk senter for utvekslingssamarbeid, Kap. 151 Fred, sikkerhet og globalt samarbeid, kap. 159 regionbevilgningen til Latin-Amerika og Karibia samt Kap. 170 Sivilt samfunn.
Kap. 144 Norsk senter for utvekslingssamarbeid (Norec), post 70 Utvekslingsordninger:
Veldig bra at det foreslås å øke posten for utvekslingsordninger, vi legger likevel merke til at budsjettet fortsatt er 47 millioner under var budsjettet for 2020, før pandemien.
Det at unge voksne kan få erfaringer på tvers av landegrenser er en veldig god investering for fremtiden. Dette skaper solidaritet mellom folk, og er et veldig godt grunnlag for å skape bevisste og tolerante mennesker. LAG vil understreke viktigheten av å samarbeide med grasrotorganisasjoner hvor mange av dem som til daglig kjemper for sine rettigheter befinner seg. Vi trenger solidaritet og internasjonalt samarbeid for å få bukt med klima og miljøkrisen, skape bærekraftig utvikling, innovasjon og fred, og for å nå bærekraftsmålene.
LAG vil derfor anmode komitéen om å avgi følgende merknad under Kap. 144, post 70:
Komiteen ber om at støtten til utviklingssamarbeid økes til minst samme nivå som i 2020.
Kap. 151 Fred, sikkerhet og globalt samarbeid, post 70 fred og forsoning
Norge fortsetter arbeidet i Colombia med total fred og bistår Venezuela for å finne en inkluderende løsning på den krisen landet nå står ovenfor, dette er veldig viktig for å opprettholde stabilitet i regionene og unngå at konfliktene eskalerer. Vi er likevel er vi bekymret for kuttene som foreslås i denne posten, og den gradvise nedgangen som har foregått siden 2020. Selv om nye konflikter oppstår er det også likevel grunnleggende å opprettholde arbeidet i de regionene man har vært til stede for å unngå et tilbakefall i det viktige arbeidet som alt er gjort.
LAG vil derfor anmode komitéen om å avgi følgende merknad under Kap. 151, post 70:
Komiteen ber om at støtten til fred og forsoning videreføres på minst samme nivå som i inneværende år, men alle helst løftetes tilbake på nivået som var i 2020.
Kap. 159 Regionbevilgninger, post 77 Latin-Amerika og Karibia
LAG er svært bekymret over den generelle reduksjon på det langsiktige bistandsarbeidet i Latin-Amerika på nærmere 20% fra 2023. Latin-Amerika er den regionene som mottar lavest sum under regionsbevilgning og vi mener det er mange grunner for å fortsette og opprettholde et langsiktig arbeid i regionene. Latin-Amerika er fortsatt en region med mange utfordringer knyttet til drap på menneskeretts- og miljøforkjempere, femicide, klima og miljøutfordringer, men også muligheter.
Regjeringen har uttrykt et ønsker om å satse på klimatiltak. Da er Latin-Amerika en sentral region å satse på, og en region hvor de som jobber for natur og klima er veldig utsatt. I følge Global Witness er Latin-Amerika uten tvil den regionen hvor flest miljøforkjempere blir drept med over 85% av tilfellene for 2023. Av de 10 landene med flest drap befinner åtte av disse seg i Latin-Amerika, med Colombia tronene helt øverst. Det er altså farligere enn noen gang å heve stemmen, organisere seg, kreve sin rett til territorielle og kulturelle rettigheter og vern av natur i Latin-Amerika.
Vi vil videre trekke frem at vi er glade for at regjeringen ønsker å fortsette den langsiktige støtten til Guatemala, og at det fortsatt skal være fokus på urfolk i denne satsningen. Siden 2017 har Norge ikke hatt en ambassade i landet, og dermed mindre diplomatisk tilstedeværelse. Det er derfor essensielt at norsk bistand fortsetter å styrke sivilsamfunn og spesielt bonde- og urfolksorganisasjoner.
Vi vil også understreke viktigheten av å fortsette arbeidet med likestilling og kvinnersrettigheter som i år ikke er nevnt som prioritert. Tallene på femicidios (kvinnedrap) er skremmende høye, hvor GAM (Grupo de Apoyo Mutuo) har registret 601 kvinnedrap i 2023, tilsvarer en økning på 5,8% fra året før.
LAG vil derfor anmode komitéen om å avgi følgende merknad under Kap. 159, post 77:
Komiteen ber om at støtten til Latin-Amerika videreføres på minst samme nivå som i inneværende år. Og at Kvinners rettigheter i Guatemala inkluderes under prioriteringer.
Kap. 170 Sivilt samfunn
LAG er bekymret over en reduksjon (3%) på denne posten. Sivilt samfunn er stadig under press og behovet for å støtte opp om deres arbeid blir bare viktigere. Norads informasjonsstøtteordning er også vesentlig for at et stort mangfold av norske sivilsamfunnsorganisasjoner i dag har bygget opp god kunnskap og kompetanse på en rekke utviklingspolitiske temaer. De sprer informasjon, invitere inn gjester fra land i sør og bidra med informasjon til politikere, UD og samfunnet generelt om hva som foregår rundt om i verden.
LAG ser at det heller ikke i år er klargjort hvor mye av sivil samfunns potten som skal settes av til sivilsamfunnets opplysningsarbeid i Norge.
Vi vil derfor anmode komitéen om å avgi følgende merknad under Kap. 170, post 70:
Komiteen forutsetter at informasjonsstøtten videreføres på minst samme nivå som i inneværende år og foreslår at informasjonsstøtten blir lagt inn som egen budsjettpost slik at det blir øremerkede midler til denne viktige ordningen.
Til sist vil vi understreke viktigheten av å løfte bistandsbudsjettet til 1% av BNI som lovet i regjeringsplattformen. Flere og flere mennesker lever i konfliktområder, lider av sult, fattigdom og konsekvenser av klimaendringene. Norge tjener på krisetider og får store ekstra inntekter som følge av våpensalg, strømeksport og et stadig voksende oljefond. Vi burde kunne bidra med en liten prosent av alt dette vi tjener til fellesskapet vi kaller verden.